Työolot ananas- ja ananasmehutiivistetehtailla Thaimaassa

11.11.2015

Työolot ja ihmisoikeuksien loukkaukset thaimaalaisilla tehtailla olivat julkisuudessa eilen 10.11.2015. YleFEM lähetti ohjelman Spotlight, jossa näitä asioita käsiteltiin.

Ohjelman taustana on Finnwatchin vuonna 2013 ilmestynyt raportti Halvalla on hintansa.  Raportin ilmestyttyä Tuko ryhtyi välittömästi epäkohtien korjaamiseen, työ on jatkunut ja jatkuu edelleen.

Tuko on mukana BSCIn (Business Social Compliance Initiative) thaimaalaisille tehtaille räätälöimässä koulutusohjelmassa, jossa ohjataan yrityksiä sekä ryhmätöin että yksilöllisesti tehtaittain korjaamaan havaittuja rikkomuksia ja järjestämään myös tehtailla omalle henkilökunnalleen koulutusta ja opastusta.

Tehtailla on tapahtunut positiivista kehitystä, tavoitteena on saada työolot jatkuvasti paremmalle tasolle sekä yritysten johto kunnioittamaan ihmisoikeuksia.

Tuko on allekirjoittanut elokuussa 2015 Päivittäistavarakaupan yhteisen näkemyksen YK:n yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskevien ohjaavien periaatteiden noudattamisesta päivittäistavaroiden hankintaketjussa. Yhteinen näkemys toteutui Työ- ja elinkeinoministeriön sekä Ulkoministeriön alan toimijoille järjestämien pyöreän pöydän keskusteluiden tuloksena.

Tukon tuotevalikoimassa on edelleen Eldorado Ananastäysmehu, joka valmistetaan Suomessa ja sen raaka-aineena oleva mehutiiviste on peräisin Thaimaasta. Ohjelmassa mainitulta tehtaalta lähtöisin olevaa raaka-ainetta mehussa ei käytetä.  Alkuperämaassa mehua valmistavien tehtaiden työoloihin ja muihin työntekijöiden oikeuksiin liittyviin seikkoihin on kiinnitetty erityistä huomiota, jotta esiintyneet epäkohdat saadaan poistetuiksi ja työolosuhteet pysymään vaatimustemme tasolla.

 

Lisätietoja

Pirjo Heiskanen, tuotelaatupäällikkö/ Tuko Logistics

Puhelin: 020 7712232

pirjo.heiskanen@tuko.fi